Islandia - informacje praktyczne
Niezbędne dokumenty: ważny dowód osobisty lub paszport (także dla dziecka), wiza nie jest wymagana
Przedstawione warunki wjazdowe dotyczą obywateli Polski.
Opieka podczas wakacji
- zdalna opieka polskojęzycznego zespołu ITAKA Travel Expert poprzez czat, e-mail lub telefonicznie. Na miejscu nie ma rezydenta.
- na lotnisku po wylądowaniu przedstawiciel kontrahenta Itaka SMART wskaże transfer do hotelu. Czas oczekiwania na transfer może wynieść ok. 1h. Kierowca informuje o nazwie hotelu i pomaga z bagażem. Informacja o transferze powrotnym dostępna będzie na dzień przed wylotem w aplikacji mobilnej ITAKA lub wiadomości e-mail.
- podczas wycieczek objazdowych opieka pilota
Waluta: korona islandzka (ISK) 1 ISK = ok. 100 aurarów, 100 ISK = ok. 0,71 EUR
Język: islandzki
Gniazdka elektryczne: takie jak w Polsce
Pogada: bardzo zmienna, niezależnie od pory roku na Islandii występują częste deszcze oraz silne wiatry, dlatego bardzo ważna jest ciepła i wodoodporna odzież. Średnia temperatura w lecie to ok. 15 °C.
Przykładowe ceny na miejscu: w restauracjach i kawiarniach: obiad –ok. 3000 ISK, pizza – od ok. 1500 ISK, naleśniki – od ok.1300 ISK, ryba z frytkami – od ok. 1600 ISK, kawa – od ok. 250 ISK, ciastko – od ok. 250 ISK, piwo – od ok. 600 IKS, kieliszek wina – od ok. 600 ISK
Zakupy: co warto przywieźć: wyroby z owczej skóry; wyroby z owczej wełny, m.in. swetry z charakterystycznymi skandynawskimi wzorami; harðfiskur, czyli suszona ryba; płyty
Kuchnia: jakich potraw warto spróbować:
- hakarl - mięso rekina, które musi przez kilka tygodni dojrzewać. Potem je się wędzi i długo suszy. Do tego konieczna jest wysokoprocentowa wódka, zwana svarta daudi, czyli czarna śmierć oraz czarny razowy chleb
- plokkfiskur - gulasz rybny, ryba duszona z ziemniakami
- hangikjöt - wędzone mięso baranie lub jagnięce, podawane z ziemniakami groszkiem, białym sosem i czerwoną, marynowaną kapustą
A co na deser? skyr - tradycyjny islandzki wyrób mleczny, w smaku podobny do niskotłuszczowego jogurtu, ale znacznie bardziej delikatny. Podawany jest z solą, cukrem, owocami lub bitą śmietaną, zależnie od gustu